Search
Filters
סגור

פצעי לחץ

אחת התופעות השכיחות בקרב קשישים או חולים כרוניים, הינה פצעי לחץ. הגישה הטיפולית לאנשים שסובלים מפצעי לחץ חייבת להיות בהתאמה למצבם. יש לשים לב לכל הגישה והטיפול בהתחשב לתרופות, תפקודו, איכות חייו ומשפחת. צוות מורכב הכולל גריאטרי, כירורג כלי דם, הצוות הסיעודי, הרופא הפלסטיקאי כולם  חייבים להיות מעורבים בכל הטיפול של פצעי לחץ, כולל פיזיותרפיסט, מרפא בתקשורת, עובדת סוציאלית וכוח עזר. ניתן יהיה להתמודד בצורה הטובה ביותר בכל המצב של פצעי לחץ. ישנם אנשים שמאושפזים מספר ימים בבית החולים ומופיעים אצלם פצעי לחץ. גם מי שסובל מאירוע מוח, ניתוח אורתופדי המצריך החלמה ממושכת ועוד.
 
 יש לציין, כי פצעי לחץ, עשויים להופיע תוך כמה שעות אבל הריפוי הינו ארוך ועשוי לארוך כמה חודשים. יש להשתמש עם אביזרים הנחשבים כמקלי לחץ כגון מזרונים מיוחדים (מזרון ביצים) או כריות מיוחדות יוכלו להקל על מצבו של החולה. יש לשנות את תנוחת החולה הסובל מתופעת פצעי לחץ ואף במקרים רבים יש לתת תרופות אנטיביוטיות. התייעצות עם מומחים בתחום, יכולה לפתור את הבעיה. יש לדעת, כי הופעת פצעי לחץ בקרב חולה או קשיש, אדם שעבר ניתוח ועוד, הינם מ-5 התסמונות הנפוצות ובמיוחד בקרב קשישים כאשר תסמונת זו ידועה כתסמונת גריאטרית. פצעי לחץ, נקראים פצעים הקשים לריפוי. פצעי לחץ למעשה, פוגעים בהחלמה ובחזרה לתפקוד תקין של מי שסובל מהם. 
 
מי  נוטה לסבול מפצעי לחץ?
מי שנטה לסבול מבעיה כמו פצעי לחץ, הינם קשישים המרותקים למיטתם במיוחד בבתי אבות או בתי חולים. אלה שנפגעי חוט שדרה, נוטים אף הם לסבול מפצעי לחץ. פצעים אלה, הינם מקור להידבקות בזיהומים כגון זיהום העצמות אשר בסופו של דבר עשויים להגיע למצב שבו המטופל אף יכול למות  מפצעי לחץ. הכוונה היא לסיבוך של הקשיש או החולה שנפגע קשה מפצעי הלחץ. ישנם פצעי לחץ בדרגות שונות וניתן לדרג אותם על פי הסדר הבא: דרגה 1 כאשר אין פגיעה בשלמותו של העור, אבל הסימנים הם אדמומיות מקומית שאינה חולפת בלחיצה. פצעי לחץ דרגה 2, כאשר קיימת פגיעה בשלמותה של שכבת העור העליונה הנקראת אפידרמיס. דרגה 3, כאשר ישנה כבר פגיעה עמוק בשכבת העור עד לשכבת השומן. פצעי לחץ דרגה 4, הגיעה העמוקה כבר נראית לעין בכל שכבות העור והרקמות ואפילו הפגיעה אף מגיעה לעצם של המטופל. כאשר הפגיעה היא עמוקה, ניתן יהיה להבחין כבר בסימנים כחולים או סגולים.
 
ממה נגרמים פצעי לחץ?
יש לדעת, כי פצעי לחת, נגרמים על רקע של ישיבה ארוכה או שכיבה ממושכת ללא תזוזה. בגלל מחסור של הגעת חמצן לרקמות בגוף דרך מחזור הדם. הרקמות למעשה "נחנקות" כאשר לא עובר בהם מספיק חמצן ואז, נוצר פצע הנחשב כפצע נמק בשכבת העור הנמצאת דיוק מעל לשכבת העצם שהופעל עליה לחץ במשך זמן רב כתוצאה מהשכיבה הממושכת. פצעי לחץ בעצם נוצרים, בלחץ גבוה באזור אשר בו העצמות בולטות ולוחצות על העור של הקשיש או המטופל. ניתן לראות פצעי לחץ באזור הגב התחתון לרוב, בעכוז, ברגליים, בכפות הרגליים. עצם הזנב, עצם השת אלה הם האזורים הידועים יותר שעליהם עשויים להופיע לרוב פצעי לחץ.
 
הבעיה היא כי פצעי לחץ, עשויים להיות כרוניים ואפילו במקרים קיצוניים, אף בלתי ניתנים לריפוי. ברגע שמבחינים בתופעה של פצעי לחץ, יש להקפיד ולשנות תנוחה למטופל בזמנים קבועים. ניתן להדריך את הקשיש או את החולה, כשאר מנחים אותו כיצד לבצע תנועות בכל שעתיים, מה שיגרום לחמצן שיעבור ברקמות. אדם צעיר, הסיכויים שלו לתופעה של פצעי לחץ הם נמוכים יותר. ניתן למנוע את הופעתם או החמרתם של פצעי  לחץ, באמצעות שימוש עם עזרים שונים הכוללים: מזרונים מיוחדים נגד פצעי לחץ, וכן משטחים מיוחדים אשר נקראים "ויסקו אלסטיים". מוצרים אלה הינם רכים ומקלים על הלחץ בעת שכיבה במיטה.
 
 
 טיפול וסיוע למי שסובל מפצעי לחץ
ישנם רכיבים שיש להסיר ממי שסובל מפצעי לחץ, כגון: הסרת רכיבים מהבגדים, כגון אבזמים וכפתורים ומה שעשוי לגרום ללחץ ואי נוחות בקרב המטופל. יש להסיר לחץ ממקומות שמועדים לפצעי לחץ יש למנוע מהעור להיסדק באמצעות שימון העור וכן, העיסוי של העור מסייע לזרימת דם טובה יותר. העיסוי בריא ומסייע לריפוי וכן, מנע הופעת פצעי לחת במקומות אחרים בגוף.  מומלץ להימנע ככל שניתן מרטיבות של העור. הרטיבות עשויה להחמיר פצעי לחץ שכבר קיימים וזו הסיבה, כשר הקשיש\ה סובל מאי שליטה על סוגרים, יש להחליף לעיתים תכופות יותר טיטולים למבוגרים ובגדים נקיים. יש לבדוק את העור באזור הנגוע בפצעי לחץ לפחות אחת ליום. אם המטופל מתלונן על תופעות כגון: אי נוחות, או כאבים באזורים מסוימים בגוף, יש לפנות מיד לרופא.
 
יש להתייעץ ולקבל המלצות מפיזיותרפיסט שיכוך גם להמליץ על מזרון זה או אחר ואביזרי עזר נוספים שיקלו על תופעת פצעי לחץ.יש חשיבות רבה, גם לליווי צמוד למשפחות של הקשישים הסובלים מפצעי לחץ. יש לתת כמה שיות מידע ומתן פתרונות וטיפולים עדכניים. הנחיות למשפחות או למטפל של הקשיש, יסייעו לטיפול היומי הנחוץ, דיאטה מהיר אשר תעודד החלמה ולאיזון מחלות רקע. יש למקד את הטיפול בפצעי הלחץ ולמנוע מפצעים אלה לחזור.יש לזהות פצעי לחץ מוקדם ככל הניתן. יש להיות  תמיד ערניים ולשים לב לסימנים מוקדמים.טיפול רפאי בפצעי לחץ, מסייע למצבים רפואיים, אשר יכולים לעכב את הריפוי. טיפול זה, יכול לכלול: פתיחת כלי  דם חסומים, איזון של מחלות אשר גורמות בצקות בעור כמו אי ספיקת לב, אי ספיקת כליות , תת פעילות של בלוטת התריס ועוד. יש לתת טיפול אנטיביוטי, על מנת לרפא את פצעי הלחץ. יש לקחת בחשבון כי פצעי לחץ הינם מסוכנים לחיי החולה ויש לטפל בהם בהקדם!